V Benátkách znamená Feast of Good Health roční pouť k zajištění dobrého zdraví - Aktuálně o Benátkách | Co se děje v Benátkách

benatky-bg-header-title.png
     
         
 

Aktuality

Blogy »

V Benátkách znamená Feast of Good Health roční pouť k zajištění dobrého zdraví

21. listopadu 2012 se v Benátkách koná Feast of Good Health, neboli "Festa della Salute", což by se dalo volně přeložit jako Svátek dobrého zdraví. I když je tato opravdu originální benátská slavnost asi nejméně navštěvována turisty, o to více vyvolává silné náboženské cítění mezi obyvateli města. Festa della Salute je jednou z nejdůležitějších událostí v životě obyvatel Benátek a bez pochyb nutností pro každého, kdo chce absolvovat pouť do kostela, zapálit svíčku, pomodlit se k Madoně a tím se přimluvit za své dobré zdraví.
Festa della Salute nám připomíná hroznou epidemii, ke které došlo ve městě v průběhu dvouletého období 1630-1631. Mor zasáhl téměř třetinu populace, která následně zemřela. Místní hledali způsob, jak zacházet s touto tajemnou a smrtící nemocí. Poté starosta rozhodl, že nejlepší způsob, jak zachránit populaci, bude boží zásah. Doge Nicolò Contarini veřejně slíbil postavit kostel s názvem Santa Maria della Salute, kterým žádá o Boží přímluvu Panny Marie zbavit město moru. Jejich modlitby byly vyslyšeny do začátku zimy. Poté se jedenáct architektů zúčastnilo soutěže postavit kostel (vítězem se stal Baldassarre Longhena), který byl dokončen roku 1687 a slavnostně věnován Madonna della Salute. Z vděčnosti za dobré zdraví, se zde místní obyvatelé modlí mezi působivými mramorovými sloupy v Chiesa della Salute z generace na generaci. Stále se tak udržuje prastaré pouto vděčnosti vztahů mezi městem a Pannou Marií. Každý rok je dokonce postaven votivní most z lodí na Canal Grande, který spojuje oblasti St Moisè a sv Maria del Giglio k bazilice, s cílem umožnit průchod průvodu. Salute je součástí farnosti Gesuati a je poslední z tzv. morových kostelů. V tento den je zvykem jíst castradinu, což je starobylé jídlo a tradiční pokrm na bázi skopového masa, které se pak solené nebo uzené používá k výrobě chutné polévky s přídavkem listů zelí, cibule a vína. 

 

 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru

Počasí v oblasti Venice

Aktualizováno 13/03/2016 01:19skoro jasnoskoro jasno11 °C
 

Předpověď (min./max. teplota)

 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje